2009. április 23., csütörtök

Csuang Ce bölcsességei


„Föl kell ismernünk, hogy az, amit az ember tud, sokkal kevesebb annál, amit nem tud, s hogy az idő, amely születésünk óta eltelt lényegesen rövidebb, mint az, amely születésünk előtt folyt le, s ha az ember megkísérli a kisebbel betölteni a nagyobbat, ez csak tévedésre és zűrzavarra vezet, aminek soha nem lesz vége.”

„Ezért az, aki csak a helyeset akarja követni és tisztelni, a rosszról pedig hallani sem akar, a rendet hirdeti, s nem ismeri el a zűrzavart, azt árulja el, hogy fogalma sincs az Ég és a Föld törvényéről s nem ismeri a dogok különböző természetét. Ez pontosan ugyanannyi lenne, mint tisztelni az Eget és figyelembe sem venni a Földet, vagy például tisztelni a Yin-t és nem törődni a Yang-gal. Világos, hogy az ilyen magatartás téves. Aki továbbra is szüntelenül ilyen értelemben beszél, az vagy ostoba, vagy hazudik.”

„Ami bennünk égi, a bensőnkben, ami földi az külsőnkben van. Benső tulajdonságaink az égi természeten alapulnak. Aki felismeri önmagában az éginek és az emberinek a működését, az a gyökereit az égbe ereszti és saját tulajdonságaira támaszkodik. Aki ezt elérte, az visszatért a lényeghez és tökéletességre tett szert.”

„A szeretet és a tisztesség elvei nem tartoznak az emberi természethez, ezért okoz gyakorlásuk annyi fájdalmat. Az erkölcsös emberek pislogva nézik és kárhoztatják a világ bajait és szomorkodnak a dolgok fölött. Az erkölcstelen emberek eközben, erőszakkal, megmásítva valódi természetüket, vagyon és hírnév után törtetnek. Tehát az erkölcs általában nem felel meg az emberi természetnek s a világ kezdete óta egyebet sem okoz, mint zűrzavart és küszködést. A jótéttel együtt nem jár a dicsőség, sem a rossz gyakorlásával a büntetés. Harmóniában lenni az élet lényegével, egyedül ez vezet ahhoz, hogy testünket megóvjuk, életünket gyarapítsuk, a hozzánk tartozókat tápláljuk, és éveink sorát beteljesítsük.”

„Aki belátja, hogy ostoba, az már nem is annyira ostoba. Aki belátja, hogy tévedésben leledzik, már nem téved teljesen. Az ki teljesen elmerült a tévedésben, az soha életében erre nem fog rájönni. Az, aki valóban ostoba, az ezt nem látja be. Ha három ember megy együtt valahová, aki közül csak egy téved az útirányra nézve, azok célba érnek, mert a tévedők kisebbségben vannak. De ha ketten tévednek közülük, soha nem fognak megérkezni, mert a tévedőké a többség.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése