2009. január 2., péntek

Mi is az a REIKI?

Az emberi testnek kézrátétellel történő gyógyítása az ösztöneinkkel egyidős cselekedet. Megnyugtat és megszabadít a fájdalomtól. Fizikai kellemetlenség észlelésekor a legtöbb ember legelőször is ráteszi a kezét a fájdalmas területre. Amikor a gyermek elesik és lehorzsolja a térdét, azt akarja, anyja megérintse azt, és így enyhítse a fájdalmát. Az anya ösztöneinek engedelmeskedve a lázas, beteg kisgyermeknek a homlokára teszi a kezét. Az emberi érintés melegséget, nyugalmat, gyógyító erőket közvetít. Ez az egyszerű mozdulat az alapja minden kézrátételes eljárásnak.
Az élő test melegséget és energiát sugároz. Ez az energia az életerő maga, és olyan sok elnevezése van, amennyi emberi kultúra. Indiában Prana, héberül Ruach, az iszlám országokban Barakka, Kínában pedig Ch’i a neve. Japánul Ki a neve és ebből a szóból származik a Reiki elnevezés.
A szó jelentését a következőképpen határozzák meg: „energia, levegő, fuvallat, szél, éltető lélegzet, alapvető lényeg, a világegyetemet mozgató energia”.
Amikor a Ki elhagyja az élő szervezetet, akkor eltávozik az élet. A Ki a Föld, a bolygók, a csillagok, a mennyek alapvető éltető ereje is, és ezek az energiaforrások hatnak az emberi test Ki-energiájára. Minden élő tartalmaz Ki-energiát – ez az aura biomágneses energiája.
A Reiki-t az összehangolás vagy beavatás folyamata különbözteti meg minden egyéb kézrátételes vagy érintéses gyógymódtól.
A Reiki-gyógyításra felkészített személy a beavatások révén a reiki életerő energiája számára megnyitotta a test energiacsatornáit, és megtisztította azokat az elzáródásoktól. Így már nem csak a saját maga gyógyulásához fogad be megnövekedett mennyiségű életerőt, vagy Ki-t, hanem az egyetemes Ki forrásával is kapcsolatot létesít.
A Reiki nem vallás és nem kötődik semelyik valláshoz. Ez az életerő energia magának az életnek a forrása, és fogalmát, valamint létezését tekintve sokkal régebbi valamennyi vallásos filozófiánál.
Bár minden élő rendelkezik a Ki energiával, a Reiki beavatás azt eredményezi, hogy a befogadó (beavatott) erőteljesebb kapcsolatot létesít ennek az energiának a korlátlan forrásával. Ahhoz, hogy a gyógyító Ki-vel felvegye a kapcsolatot, a beavatástól kezdődően egész hátralevő élete során mindössze önmagára, vagy valaki másra kell helyeznie a kezét, és az önműködően keresztül fog rajta áramolni. A beavatás révén a befogadó életerő energiája is növekedik azáltal, hogy az illető egyenes kapcsolatba kerül a Ki forrásával. Olyan energiát ismer meg, amely először őt gyógyítja, s amellyel majd másokat is gyógyít anélkül, hogy saját magát kimerítené.
A Reiki-t három szintre osztották. A Reiki I fokozaton maga a beavatás fejt ki gyógyító hatást a befogadó egészségének fizikai szintjén. A beavatást követő három-négy hét alatt a reiki-energia sajátos nem egészséges pillanatokat is előidézhet. Az történik, hogy az energia szabályozza és megnöveli az új gyógyítónak a közvetítésre szolgáló teljesítményét. Több Ki energia lép be az aurájába és testébe, mint azt korábban tapasztalta, az aurája és a csakrái megtisztulnak.
A Reiki II beavatás mérhetetlenül megnöveli a gyógyító energia mennyiségét, és a beavatás a befogadó érzelmi, szellemi és karmikus gyógyítására összpontosít. A Reiki II-vel történő gyógyítás jelentékeny erő kölcsönöz a közvetlen átadásnak. Módszert és eszközt nyújt a testben jelen nem lévő személyek gyógyításához – a távgyógyításhoz – is.
A Reiki III a mester/tanár szint. A beavatás szellemi szintű energiát von magával, és a befogadóban szellemi gyógyítást visz véghez. A gyógyítások során a Reiki III gyakorló a gyógyító energia áramlásába való bekapcsolódás képességének még erőteljesebb növekedését tapasztalja, és gyógyító adottságai is magasabb szintet érnek el.
A reiki-energia a teljes személyt gyógyítja. Például fejfájás kezelésekor a reiki más szervekben és más szinteken is véghezvihet gyógyítást. Bár a gyógyító keze az illető fájdalmas testrészén van, a fejfájások egy része az emésztőrendszer működéséből fakad. Ha a fejfájás a bélműködés rendellenességének a következménye, akkor az energia ugyanúgy irányul a belekbe is, mint a fájdalmas fejbe. Ha a fejfájásnak érzelmi okai vannak, például stressz következtében alakul ki, abban az esetben a Reiki ezen a szinten is gyógyítóan hat. Hasonló a helyzet, ha a fájdalom a szellemi, vagy a spirituális testek szintjén gyökerezik.
A Reiki tehát fizikai, tudati, érzelmi és szellemi szinten egyaránt hasznos, jótékony hatással van a legkülönfélébb betegségekre, és nagyszerű változásokat hoz az emberek életében.
Soha nem erkölcsös azt mondani valakiről „meggyógyítottam Őt.” Az egyetlen aki meg tudja gyógyítani az Ő maga. A gyógyulás csak az Ő testében mehet végbe. A gyógyító szerepe egyszerűen az energia közvetítése, amelyet a befogadó a szükségleteinek leginkább megfelelő bármely módon használhat. Gyógyító nem valakit, hanem valakivel gyógyít. A Reiki egyetlen szabálya az, hogy a befogadó kérje a kezelést. Ez azt jelenti, hogy már megérett az reiki-energia befogadására.
A Reiki tökéletesen pozitív, és a helyzettől vagy az állapottól függetlenül semmilyen élőnek nem tud ártani.

A reiki életmód öt alapelve

1. Most ebben a pillanatban felhagyok az aggódással!
2. Most ebben a pillanatban megbocsátok!
3. Most ebben a pillanatban becsülettel végzem a dolgom!
4. Most ebben a pillanatban a hála érzése tölt el!
5. Most ebben a pillanatban szeretek és tisztelek mindent, ami körülvesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése